Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Adrian-Paul Iliescu, născut la 17 aprilie 1953 în Bucureşti, a studiat filosofia între 1972 – 1976, şi a obţinut titlul de doctor (cu o teză de filosofia limbajului) în 1983.
Din 1990 predă la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti; a fost Senior Visiting Fellow la mai multe universităţi sau institute din Occident: St John’s College, Universitatea din Cambridge; Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bielefeld (Bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt); Institutul pentru ştiinţele omului din Viena ş.a. A conferenţiat la universităţi din Anglia, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Ungaria. A fost, de asemenea, Fellow al Colegiului Noua Europă din Bucureşti.
Este autorul a zeci de articole şi eseuri apărute în publicaţii de specialitate sau în reviste culturale: Secolul XX, Viaţa românească, Contemporanul. Ideea Europeană, Cultura, Observator cultural, Dilema, 22. Este editorul a numeroase volume de specialitate şi traducătorul unor filosofi ca Wittgenstein, David Hume, John Stuart Mill, Michael Oakeshott, F. A. Hayek.
În România, a publicat cârţile:
• Filosofia limbajului şi limbajul filosofiei, Editura Ştiinţifică, 1988
• Conservatorismul anglo-saxon, Editura All, 1994, Premiul Ion Petrovici al Academiei Române
• Liberalismul – între succese şi iluzii, 1998
• Solitude and the Birth of Modernity, New Europe College, 1999
• Wittgenstein: Why Philosophy Is Bound to Err, la Editura Peter Lang, Frankfurt am Main, 2000
• Introducere în politologie, Editura All, 2002