Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cinghiz Abdullaev s-a născut în capitala Azerbaigeanului, Baku, la 7 aprilie 1959, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind preşedinte al Prezidiului Colegiului Avocaţilor din Azerbaigean, iar mama – rector al Universităţii de Stat din Baku. Este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea de Stat din Baku, apoi al Facultăţii de Sociologie (1985). Doctor în ştiinţe juridice (1992). Membru de onoare al Academiei Naţionale din Azerbaigean, secretar al Uniunii Scriitorilor din Azerbaigean. Vice-preşedinte al PEN-clubului din Azerbaigean. Autor a peste 300 de volume, editate într-un tiraj de circa 15 milioane de exemplare.
Din cărţile publicate menţionăm: Îngerii albaştri (1988), carte interzisă de KGB, întrucât conţinea informaţii „super strict secrete”, Vânătoare de oameni, Alege singur moartea, Umbra lui Irod, Privirea Gorgonei, În aşteptarea apocalipsei, Simfonia beznei, Oglinda vampirilor etc. Romanul tradus de prof. Dumitru Bălan face parte din ciclul dedicat agenţilor şi serviciilor secrete. Beznă sub soare a apărut iniţial la Moscova, în 1998.
„Romanul de faţă, Beznă sub soare, deşi este relatat într-un plan oarecum alternativ, operaţiunile propriu-zise privind evenimentele declanşate în România în dramaticul decembrie 1989 (expuse sub forma amintirilor), au o desfăşurare succesivă precedând în timp organizarea atentatului împotriva lui Fidel Castro, iar liantul comun îl constituie implicarea aceloraşi agenţi K.G.B. Confruntarea sângeroasă a acestora cu echipa comandoului palestinian sau zădărnicirea tentativei de răpire a cadavrelor Ceauşeştilor de pe aeroportul Otopeni de către agenţii chinezi de sub conducerea lui Li Sian conferă acţiunii dinamism şi suspans, caracteristice tuturor romanelor lui Abdullaev.” (Dumitru Bălan)