Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Gina Sebastian Alcalay, scriitoare şi publicistă de limba română din Israel, s-a născut în 1927 la Bacău, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. Licenţiată a Facultăţii de Litere şi filosofie din Bucureşti, a început să lucreze din timpul studenţiei ca ziaristă. Alături de soţul ei, Alexandru Alcalay, a semnat o serie de traduceri din literatura anglo-saxonă, în paralel cu activitatea de profesor de limba engleză. În 1983 a ajuns în Israel împreună cu Alexandru, la capătul unui drum fără întoarcere, în condiţii şi situaţii adesea dramatice, descrise în romanul memorialistic de faţă, al cărui ax este întâlnirea cu marele Leonard Bernstein şi rolul jucat de acesta în modelarea destinului fiului lor Eugen, ca şi al întregii familii. Este membră a Asociaţiei Scriitorilor israelieni de limba română şi a Uniunii Scriitorilor din România.
Odată rămasă în Ţara Sfântă, Gina Sebastian Alcalay şi-a continuat activitatea didactică şi jurnalistică. A colaborat la diferite publicaţii de limba română din ţară şi din străinătate: Viaţa Noastră (transformată ulterior în Ultima Oră şi recent în Jurnalul Săptămânii), Minimum, Lumea liberă românească, Izvoare, România Literară, Contemporanul. Ideea Europeană.
Cărţi publicate: Poate mâine, roman, 1994, Ed. a II-a, refăcută şi completată, cu o prefaţă de acad. Solomon Marcus, 2004; Cei de dincolo, 1996; Pe urmele altora, eseuri, 1997; Peregrinări, 1997; Singurătatea alergătorului de cursă scurtă, roman, 2003; Înainte de a fi prea târziu, eseuri, 2006.
Premii: Premiul „Brickman”, HOR – Ierusalim; Premiul de Creaţie „Nicu Palty/Acmeor”; Premiul Fundaţiei Sara şi Haim Ianculovici, Haifa; Premiul Iacob Groper, Ierusalim; Premiul „SION” al Asociaţiei Scriitorilor israelieni de limba română.