Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Mirel Taloș a urmat studii de filologie română și hispanică la Universitatea București, încheiate cu o teză de licență despre romanul lui Mario Vargas Llosa. A absolvit și Facultatea de Științe Politice a SNSPA, cu o lucrare despre sistemul de partide din România postcomunistă. Este doctorand în filosofie al Universității București, cu o lucrare despre temele ontologice ființă și devenire în filosofia românească din secolul al XX‑lea.
Romanul său Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban) a primit Premiul pentru proză al Academiei Române, fiind tradus în spaniolă și engleză, și adaptat la Teatrul Național Radiofonic.
A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta, în 2012. A mai publicat proză scurtă și fragmente de roman în revistele România Literară, Contemporanul, Convorbiri Literare, Luceafărul, Literatorul, Vitraliu, Literatura de azi și Caiete Silvane. A mai publicat romanele: Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru debut al Revistei Convorbiri Literare și Premiul pentru debut al Revistei Contemporanul); Strania poveste a unui pian (Editura RAO, 2020, Premiul Cartea anului al Filialei București a Uniunii Scriitorilor); Clepsidra lui Ovidiu (Editura RAO, 2022). A publicat volumul de proze scurte Anticariatul de idei. Unsprezece proze despre sfârșitul culturii (Editura RAO, 2021).
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”.
A debutat publicistic în 1999, în revista Interval. Actualmente, este titularul rubricii Ideologii contemporane la revista Contemporanul.
Este autorul satirelor politice Comisia de anchetă (montată la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău) și Județul fără caiși (montată la Teatrul de Vest din Reșita).
A mai publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libris, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004).