Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Paul Aretzu s-a născut la 29 mai 1949 în oraşul Caracal, judeţul Romanaţi, tatăl, Ştefan Areţu, fiind funcţionar, iar mama, Florica Areţu, casnică. A absolvit Liceul „Ioniţă Asan” din Caracal (1967) şi Facultatea de filologie a Universităţii din Craiova, secţia română-franceză (1973). Funcţionează ca profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan” din Caracal. Debut absolut, în anul 1971, în revista Ramuri din Craiova, condusă de Al. Piru. Colaborează la numeroase reviste: Ramuri, Mozaic, Luceafărul, Euphorion, Viaţa Românească, Contemporanul, Columna, Calende etc. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Cărţi de poezie: Carapacea cu sunete, Editura Eminescu, Bucureşti, 1996; Orbi în Paradis, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1999; Diapazonul de sânge, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2000; Cartea Psalmilor (semne de iubire), Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2003, cu o prezentare de Marian Drăghici, Urma lui Uriel, Editura Vinea, Bucureşti, 2006, cu o postfaţă de Eugen Negrici.
Cărţi de critică: Viziuni critice, Editura Ramuri, Craiova, 2005.
Premii literare: marele premiu la Festivalul „Virgil Mazilescu”, 2002; nominalizare la premiile Uniunii Scriitorilor din România, 2004; premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, 2004; premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Sighet, 2004; premiul Festivalului Naţional de literatură „Sensul iubirii”, Drobeta Turnu Severin, 2004; premiul Festivalului Naţional de literatură „George Coşbuc”, Bistriţa-Năsăud, 2004; premiul pentru poezie al revistei Ramuri, Craiova, 2005; premiul Atelierului Naţional de poezie „Serile de la Brădiceni”, Târgu-Jiu, 2005; premiul pentru poezie al revistei Convorbiri literare, Iaşi, 2006.