Iată o carte senzațională care nu va lăsa pe nimeni indiferent. Din 1926 și până la dispariția sa, în primăvara lui 1945, Mihail Sebastian, scriitorul împătimit de ziaristică, a edificat o cronică magistrală a vieții intelectuale, politice, literare și artistice a României interbelice. Mihail Sebastian – marele jurnalist – revine în cea mai vie actualitate.
Aș vrea ca paginile acestor cronici să-și păstreze mereu îndârjirea și pasiunea cu care le-am scris. Ele rezumă înfrângeri și victorii, dincolo de care cine n-a fost de față nu va ști niciodată câte eforturi se ascund, câte crâncene suferințe, câte orgolioase tăceri.
(Mihail Sebastian)
Jurnal II, conceput și ordonat de dl. Teșu Solomovici dă posibilitatea cititorilor de azi, intoxicați de politică și de incultură mediatică să se întâlnească cu unul dintre autorii cei mai importanți ai literaturii românești din secolul care s-a încheiat de curând. Un secol în care modelele literare se schimbă radical, iar destinele trec, adesea, prin încercări dure. Mihail Sebastian este un exemplu.
(Acad. Eugen Simion)
Dacă voi fi întrebat vreodată ce am vrut cu acest Jurnal II aș putea răspunde cu vorbele lui Sebastian: „dincolo de faptul că pune reflectoare asupa a două decenii de viață românească, evreiască și internațională, naște o vastă panoramă de oameni interesanți, întâmplări senzaționale, lecturi vaste, reflexii și proiecte pasionante, procese de constiință, frivolități de culise, superbe note de drum, scrisori de-o rară sensibilitate sufletească, pledoarii și acuze, evenimente care au schimbat fața României și a lumii, răfuieli intime și lichidări sufletești, oferind prilejul de a medita o dată mai mult la complicatele mecanisme ale istoriei și memoriei, la dramele irevocabile ale trecerii timpului, la vocația și truda jurnalistului.”
(Teșu Solomovici)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.