Cartea de faţă este o continuare a celor două cărţi apărute anterior tot la Editura EuroPress („Întoarcerea fratelui risipitor” şi „DonQuijotisme AntropoLexice”), însă ea include doar proze ficţionale, nu şi eseistice, precum acelea.
Mai mult, în cuprins au fost preluate şi câteva ‘piese de rezistenţă’ din volumele anterioare, printre care şi uimitoarele reinterpretări speculative de mituri şi legende populare (mitul biblic al întoarcerii fiului rispitor, şi respectiv baladele româneşti „Mănăstirea Argeşului” şi „Mioriţa”).
Eurobservator –
Flavius PARASCHIV:
‘Ficțiuni secunde’
Cunoscut inițial mai mult pentru cărțile de informatică, Mircea Băduț (n. 1967) a devenit treptat un nume care nu a putut trece neobservat în climatul literar contemporan.
După debutul din 2006 cu ‘Ficțiuni primare’ urmează un volum-experiment (‘Ficțiuni Familiare’), scris în colaborare cu propria lui fiică, o carte în care se anunța „gustul” autorului pentru o proză mai puțin convențională. Nu trebuie trecute cu vederea nici lucrările eseistice din ‘DonQuijotisme AntropoLexice’ (2015/2017) și nici textele din ‘Întoarcerea perenă’ (despre acest ultim volum am mai scris și cu altă ocazie).
Recenzie apărută în Expres cultural numărul 7 / iulie 2020 (pagina 11)
https://bit.ly/32WCKuU