Pachet Colecția Istoria mentalităţilor:
Elitele și conștiința națională – Mircea Platon
România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune bine întocmită. Doar că firele sunt conectate greșit. E ca și cum ai avea o moară de vânt pe care ai băga-o sub apă așteptând apoi să-ți alimenteze cu energie o fabrică de conserve în care tu ai vrea să fabrici ciorapi. Potențialul României e ignorat și risipit din cauză că subansamblele României sunt conectate anapoda de o pseudo-elită care nu înțelege să ajute la structurarea personalității naționale a românilor. Și această structurare începe de la buna noastră așezare în raport cu potențialul identitar, cultural și modelator de acțiune pe care ni l-au lăsat strămoșii. (…)
Dincolo de discuțiile pseudo-savante despre noutatea conceptului de națiune și modernitatea miturilor naționale „inventate” de elitele burgheze în contextul dorinței lor de a unifica piața internă pe fundalul colapsului ordinii feudale și al eclipsării creștinismului ca ortodoxie publică, dincolo, deci, de aceste ideologeme care încearcă să discrediteze ideea națională, așezând-o pe o anumită treaptă a unui evoluționism cultural care prevede trecerea sau ascensiunea de la faza națională la cea supranațională și suprastatală, se cuvine să reținem un lucru. Și anume că, în esență, după cum spunea Iuliu Hațieganu, „națiunea însemnează unitate de generații. Patria însemnează unitate de viitor”. Și unitatea de generații nu trebuie dovedită dinspre astăzi spre ieri, de vreme ce a fost deja săvârșită de ieri spre azi. Locuim în această continuitate, suntem deja așezați în ea. Trebuie doar să o recunoaștem și să ne punem la lucru în lumina ei.
(Mircea Platon)
O istorie dramatică a prezentului – Nicolae Breban
„O nuanţă autobiografică, perfect întemeiată, irizează concepţia lui Breban de la acest nivel, miza mare a ideii fiind aceea de a demonstra – ceea ce romancierul a mai făcut… – că generaţia din care face el însuşi parte (Nichita Stănescu, Matei Călinescu etc.) a transformat literatura într-un asemenea mediu germinativ de excelenţe, prin intermediul promovării esteticului ca replică alternativă sublimă la grotescul ideologic din jur. Trebuie să recunoaştem că Breban rămâne seniorial şi impecabil de fiecare dată când enunţă această dihotomie: de pildă, nu trebuie uitat faptul că Istoria dramatică a prezentului s-a zamislit când împotriva autorului se trăgea cu tunul, pe motivul orchestratei acuze de colaborare cu Securitatea. Nici un raspuns în volum, nimic insidios, revanşard sau resentimentar: doar idei şi fapte, nu psihologie. Jos pălăria!”
(Ştefan Borbély)
„Numai cultura, carevasăzica, ne poate lecui de această «nesiguranţă identitară» şi numai ea poate înnobila istoria noastră de care, s-a putut constata, prozatorul maramureşean nu-i mulţumit… Face şi alte profeţii, atunci când în capitolul final vorbeşte despre specificul naţional, dar despre toate acestea vom putea discuta cu alt prilej. Este o temă pe care noi, românii, o aducem mereu în discuţie fie pentru a o sataniza, fie pentru a o apăra. Observ că N. Breban n-o respinge, de plano, cum fac globaliştii, nici «n-o sminteşte» cu un discurs encomiastic, cum fac localiştii. El procedează corect, aşa cum procedează orice intelectual lucid şi responsabil, adică analizează un concept (un concept esenţial) şi încearcă să-i vadă viitorul… Este trist, şi are de ce, când se gândeşte la lumea politică de azi şi la retorica resentimentului şi a răzbunării care domină lumea intelectuală… Să mai spun că are şi în acest caz dreptate, că după douăzeci de ani de libertate intelectualii români, cu precădere scriitorii (ei, care s-au ţinut bine sub regimul totalitar), se detestă cu o grea sinceritate? Îmi amintesc de o propoziţie din Eminescu (reproduc din memorie): «Nu eşti liber, dacă nu eşti drept». Se poate spune şi invers: «Nu eşti drept, dacă nu eşti liber». Liber, în cazul oamenilor de litere, de prejudecăţi, de complexe şi idiosincrazii, de eşecurile şi vexaţiunile pe care ţi le-a provocat istoria şi pe care spiritul nu poate să le stăpânească.”
(Eugen Simion)
Identitatea românească – Ioan-Aurel POP
Toate popoarele sunt preocupate de identitatea lor, dar la români această chestiune a îmbrăcat forme speciale. Românii, locuitori până în epoca modernă în două principate autonome supuse Porții Otomane și râvnite de mulți alți vecini, dar trăitori și în vaste provincii ocupate de unguri, de austrieci, de ruși și de turci, pierduți în mijlocul atâtor străini rapace, s-au întrebat, parcă mai mult decât alții, de unde vin și cine sunt ei. Până la urmă însă, toate popoarele mici, lovite de soartă și lăsate la cheremul celor mari, au asemenea preocupări, transformate uneori în adevărate obsesii.
(Ioan-Aurel POP)
Societatea deschisă contra Societății deschise – Mihai-Bogdan Marian
Societatea deschisă contra societății deschise. Societatea românească între utopie și realitate este o carte de analiză profundă și complexă, ce și-a ales ca obiect de studiu cea mai importantă paradigmă sociopolitică a postmodernității, împreună cu realitățile concrete ce se configurează în jurul acesteia. O paradigmă care și-a propus să schimbe fața lumii, sens în care, de mai bine de 25 de ani o putem observa manifestându-se pe multiple coordonate și în planul realităților sociale și politice autohtone, pe care, de altfel, autorul le radiografiază extrem de atent, cu ochiul, mintea și bagajul de cunoștințe proprii specialistului, dar și cu sufletul și conștiința celui care aparține societății românești.
Cartea de față este, în același timp, și despre societatea deschisă, dar și despre trecutul, prezentul și viitorul prefigurat lumii în această paradigmă, cât și despre evoluția societății românești ca parte integrantă a acestei lumi. Ea surprinde și problematizează o multitudine de aspecte ținând atât de natura intrinsecă a conceptului de societate deschisă, cât și de schimbările pe care implementarea acestui concept ca realitate socială le presupune și le antrenează în societățile contemporane. Prin aceasta, ea se recomandă ca o lectură utilă, provocatoare și, totodată, revelatoare tuturor celor preocupați de câmpul științelor sociale și politice, dar și celor interesați să înțeleagă ceva în plus din sistemul cauzalităților profunde care influențează mersul lumii, în general, și al societății românești, în particular.
(Maria Voinea)
Analiza conflictelor internaţionale – Mihai-Bogdan Marian
Cartea tânărului universitar Mihai-Bogdan Marian consacrată analizei conflictelor internaționale este o invitație la luciditate, la reflecție autonomă, dezinhibată, la cercetare aplicată, fără prejudecăți și partizanate apriorice.
Autorul este un analist pentru care exercițiul în sine al disecării cauzelor și împrejurărilor ce favorizează apariția și acutizarea conflictelor internaționale nu este unul fortuit sau gratuit. Ideea sa tutelară este că orice astfel de conflict poate fi preîntâmpinat. Iar dacă, fatalmente, el s-a declanșat și s-a dezvoltat, scăpând poate de sub control, poate fi dezamorsat, factorii angrenați în acest proces având la îndemână algoritmi și proceduri standard care nu trebuie să facă obiectul unei acțiuni in extremis, care să justifice de fapt prin eșec escaladarea în continuare a conflictului ca atare.
(Mihai Milca)
Libertate, morală şi politică – Octavian Opriş
Eseurile cuprinse în această carte au în comun câteva teme care m-au preocupat: raţionalitatea, valorile şi libertatea. O parte din articole au apărut în diferite publicaţii, altele au văzut lumina tiparului prin această carte. Am încercat să aduc în conştiinţa publică câţiva gânditori români importanţi în spaţiul cultural românesc şi lăsaţi în umbra uitării. Opera acestora e realizată în bună parte în perioada interbelică, într-un climat de libertate, fără presiuni ideologice sau de altă natură, fiind rezultatul forţei intelectuale şi al culturii personale. După 1946 regimul comunist a îngrădit progresiv libertăţile politice, a încercat să distrugă tradiţiile culturale aşa-zis burgheze, exercitând o represiune asupra intelectualităţii şi a creatorilor de opere. Domeniul ştiinţelor sociale a fost afectat de o cenzură inchizitorială, punându-se la index autori şi opere considerate periculoase pentru societatea românească şi ideologia marxistă.
Anatomia răului politic. Ediţia a II-a – Adrian Paul Iliescu
O explozivă şi aspră analiză a rădăcinilor răului politic românesc, propusă de un profesor de filosofie, care are calitatea de a judeca lucrurile din interior, păstrând, cu toate acestea, inevitabila distanţă Cartea aceasta – un cert eveniment care va sparge, sperăm, nu puţine tipare ţinând de istoria mentalităţilor autohtone – se adresează elevilor, studenţilor, precum şi publicului larg de cititori.
Spiritul românesc în faţa unei dictaturi – Nicolae Breban
Document al rezistenţei sub dictatură, volumul respectiv – semnat de romancierul Nicolae Breban – îşi propune să spargă mai multe tipare existente privind imaginea poporului român. Cartea se adresează elevilor, studenţilor, publicului larg de lectori fideli ai romancierului.
Preț individual cumulat în librării: 266,55 lei;
Preț individual cumulat în librăria Ideea Europeană: 232,14 lei;
Preț Pachet promoțional: 199,00 lei;
Transport gratuit.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.