„Schlesak îl combină pe Bakunin cu Marx şi era sedus de modelul politic iugoslav. «Teoria tânărului Marx (preluată de la Hegel): realizarea şi autorealizarea.» Dictatura îi apărea încă umană, aproape de o formă de realitate şi de trăirea autentică. Libertatea occidentală ar fi creat doar un context amorf. În acest inacceptabil context, nu caută o ieşire practică, optând pentru una teoretică, teoria fiind suficientă sieşi şi dizlocând tot restul.
«Nu de soluţii, ci de utopii, de ieşiri, de asta avem nevoie.» (dec. 1971) Ţepeneag nu gândea diferit. Şi el definea contextul social şi politic în termeni identici. Accepta şi modelul iugoslav. Îi găsea calitatea de a fi joncţional. «Iugoslavia poate juca rolul de punct de contact.» Nu degeaba se spune: Historia magistra vitae! Istoria (realitatea, contextul) dictează modurile de a gândi, prea puţin retrospectiv, vag proiectiv, într-un prezent tranzitoriu, amorf şi (in)formal. La 12 august 1973, urma modelul ceh, «opoziţie pe faţă» şi-i schiţa corespondentului său un plan de colaborare.”
Un eseu incitant despre unul dintre cei mai importanţi scriitori români de expresie germană, stabiliţi în Italia.
Toate comenzile sunt procesate rapid și, prin confirmarea lor telefonică promptă și prietenoasă, ne asigurăm că adresa dvs. este corectă și completă, pentru a preveni orice întârzieri în livrare. Comenzile sunt expediate cel târziu a doua zi din depozitul librăriei noastre, urmând să vă ajungă în cel mai scurt timp - în funcție de modalitatea de transport aleasă, în următoarea zi lucrătoare prin curier sau în 3-4 zile prin poștă.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.