Miorița? O capodoperă a literaturii române și, totodată, a literaturii universale. În timp ce nu puțini români o denigrează, acoperind-o cu zgura unor comentarii pripite, defăimătoare, iar unii – să le zicem – puternici ai zilei, trecători ca ploile de vară, propun scoaterea acestei capodopere din manualele școlare, cercetători din străinătate ridică acest străvechi colind pe un piedestal de bronz: alături de marile opere ale lumi.
După îndelungi stagii în bibliotecile Suediei, Franței, Germaniei și ale altor țări, eruditul cercetător, romancier și eseist Victor Ravini face o analiză aplicată a celor câteva sute (!) de variante ale acestui colind, a impresionantei bibliografii existente pe seama subiectului în discuție și ne arată saltul făcut de protagonistul celebrei balade (care pulverizează tipare, clișee, spaime, ezitări destinale și o serie de limite… umane) de la omul îngenunchiat, mai exact: aproape îngenunchiat, pregătit pentru sacrificiu, la Omul-Zeu, neînfricat în fața morții ritualice și convins de faptul că atunci când vorbește sufletul străvechi din veșnicie, arborii, lucrurile, oamenii, munții, apele, stelele, totul laolaltă, absolut totul e cuprins deodată de o tăcere asurzitoare, care prevestește învierea, renașterea Omului din om. În realitate, Miorița reprezintă frământarea sufletească a ciobanului în preajma ritului de inițiere, prin care el se va uni în spirit cu divinitatea.
Miorița este, după cum se știe, unul dintre textele literaturi române cele mai traduse. Și cele mai comentate. Amploarea ecourilor, analizelor, cercetărilor pe marginea ei e halucinantă și cvasinecunoscută publicului român. Meritul acestei substanțiale monografi unice este de a readuce această capodoperă acasă, în matca literaturii române, printre creațiile de vârf ale culturii române, adică exact acolo unde îi este locul: printre legendele și miturile intangibile, sacre, ale acestei națiuni, ale cărei rădăcini sunt, în continuare, clătinate, de oportuniști agramați, zgomotoși si veseli – și aceștia trecători, cum sunt și ploile abrupte de vară, și campanile de demitizare – o altă formă de atac al valorilor fondatoare. / Aura Christi
Recenzii
Nu există recenzii până acum.