Dragonul se trezește din îndelungată amorțeală, deschide un ochi, apoi pe celălalt, își scutură solzii de praf, înalță capul, scoate aburi pe nările mari, dilatate, flăcări țâșnesc din gura deschisă lăsând vederii un șir de dinți ascuțiți, coada sa puternică vântură văzduhul, iar el se înfățișază astfel lumii întregi, care-l privește cu admirație și uimire, deși unii se tem.
Zămislită din truda celui care a scris‑o, fiecare carte îşi ia zborul purtând pe aripile ei trăiri, sentimente, idei, reflecţii, relatări ale unor fapte şi câte altele. Va fi întâmpinată cu căldură şi interes, ori, poate, cu rezervă, nedumerire sau ostilitate? Cel mai trist lucru ce i se poate întâmpla unei cărţi este să nu fie citită sau să rămână fără ecou, strădanie mai mult sau mai puţin sterilă ca urmare. Să sperăm că nu se va întâmpla astfel cu delicatul obiect pe care‑l aveţi acum în mână.
Trezirea Dragonului începe să zguduie lumea. Chinezii sunt un popor numeros, dar aceasta nu este suficient pentru afirmare. Neamul restrâns al lui Alexandru cel Mare i‑a cucerit la început pe greci, iar apoi întreaga lume care conta la vremea sa. Macedo‑Armânii, care se consideră moştenitori genetic al acelui neam glorios de odinioară, se văd astăzi ameninţaţi cu deznaţionalizarea, adică pierderea identităţii prin dizolvare în toate statele balcanice în care vieţuiesc, mai cu seamă în Grecia şi România. Multe popoare mici dispar, în dinamica globalizării multipolare. Cu chinezii nu se va petrece acest lucru, dimpotrivă, ţara lor devine un important pol de putere mondială.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.